Kötelező lakásbiztosítás - káosz a köbön


2011.06.29., Duna Televízió, Híradó - Nemzeti Krónika

Teljes káosz jellemzi a kötelező lakásbiztosítással kapcsolatos rendelkezések értelmezését Romániában. Több hírforrás és a biztosítótársaságok is arra figyelmeztetnek, hogy július 15-től büntetik azokat, akik elmulasztották megkötni a földrengés, földcsuszamlás és árvíz okozta károk elleni biztosítást. A Biztosításokat Felügyelő Tanács magyar tagja cáfolja ezeket a híreszteléseket. Bíró Albin szerint nem július közepétől, hanem augusztus 7-től kötelező a lakásbiztosítás megkötése, és pénzbírság csak egy év múlva szabható ki a mulasztókkal szemben.

Kádár Melinda, Szikszai Olivér, Fancsali Levente

 

Óriási pusztítást végzett hat évvel ezelőtt a térség legnagyobb természeti csapásának nevezett udvarhelyszéki árvíz. A lezúduló áradásban tizenhatan haltak meg, kilenc településen 1600 ház vált lakhatatlanná. Biztosítása csak kevés családnak volt. Az ilyen és ehhez hasonló károk miatt dolgozták ki Romániában a kötelező lakásbiztosításról szóló törvényt.

A lakástulajdonosok többsége még nem kötött lakásbiztosítást, sokan azt sem tudják, hogy mikortól kötelező, arról meg végképp fogalmuk sincs, hogy ki, mikor ellenőrzi a törvény betartását. Nem véletlenül. A kötelező lakásbiztosításról szóló jogszabály bevezetését az elmúlt években többször is elhalasztották, rendelkezéseit módosították, a határidőt is többféleképpen értelmezik. Ami biztos: a romániai lakástulajdonosoknak háromfajta természeti kár ellen, évi 20 euró értékű biztosítást kell kötniük a 13 szerződött biztosítótársaság valamelyikénél.

Az országos biztosítási felügyelet képviselője szerint nem július közepétől, hanem augusztus 7-től kötelező a lakásbiztosítás, és a törvény egy év türelmi időt ad. A 8 millió romániai lakástulajdonos közül eddig mindössze fél millióan kötöttek biztosítást, holott az országnak van kifejezetten földrengés veszélyes térsége, és az árvizek is gyakoriak. Tavaly csak Hargita megyében több mint 300 házat rongáltak meg az árvizek, a tűzoltók pedig 168 alkalommal vonultak ki lakástüzekhez.


 


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK