Kelemen Hunor: Nem csak belügy az ország közigazgatási reformja

2011.06.19., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Több mint egy hete térképrajzolgatással foglalkozik az ország, és gyakorlatilag nincs olyan román párt, amelyik ne akarná Székelyföldet egy román többségű óriásrégióhoz csatolni. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a Duna Televízió székelyudvarhelyi stúdiójában értékelte a kialakult helyzetet.

A kormány bukásához és székelyföldi tiltakozó megmozdulásokhoz vezethet Románia közigazgatási felosztásának tervezete. A nagyobbik kormánypárt és Basescu államelnök a jelenlegi 42 megyés felosztás helyett 8 mamutmegyére osztaná az országot, arra hivatkozva, hogy ez az Európai Unió elvárása, és átszervezés nélkül Románia elveszíti az uniós pénzeket. A régiók kérdésében egyfajta állóháború kezdődött Bukarestben, az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a tervezett átalakítást, mert így a romániai magyarság 90 százaléka két külön megyébe tartozna, ráadásul mindkettőben kisebbségbe kerülne a magyarság aránya. Arról nem is beszélve, hogy a székelyföldi megyék nem alkotnának önálló régiót.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ csakis kormánypártként tudja megakadályozni a tervet, akár annak árán is, hogy utána nem lesz kormányzópárt és megbuktat egy kabinetet. " Ha így sem sikerül, akkor vannak más eszközök is, pl. a polgári engedetlenség, és ezzel az RMDSZ is számol, de azt gondolom, hogy nem jutunk el idáig, hanem parlamenti eszközökkel meg tudjuk akadályozni ezt a kezdeményezést" - tette hozzá Kelemen.

Arra a kérdésre, hogy eddig a kisebbségi törvény volt a koalíció szakítópróbája, és elképzelhetőnek tartja-e, hogy a nagyobbik kormányzópárt így akarja leszerelni a kisebbségi törvényt, a szövetségi elnök igennel válaszolt. "Erre is alkalmas, oda juthatunk, benne van a pakliban, hogy június 30-án kivisszük a kecskét a házból, de a kecske hátán ott lesz a kisebbségi törvény is. Nehéz kitalálni, hogy mi lehetett a koalíciós partner fejébe , amikor ezt a javaslatot bedobta, mert első pillanattól tudták, hogy az RMDSZ nem tud olyan régiófelosztást elfogadni, amelyben feloldódik a székelyföldi és a partiumi magyar közösség" -- szögezte le Kelemen Hunor, kiegészítve azzal, hogy ha a nagyobbik kormányzó párt is elég bölcs hozzá, akkor még megmenthető a koalíció és az ország stabilitása.


A szövetségi elnök nem titkolta, számolnak azzal is, hogy az RMDSZ ellenkezése dacára, egy "nagy román összefogással" a szövetség feje fölött születik döntés a közigazgatási reform kérdésében.  " Ebben az esetben baj van, de azt gondolom, hogy odáig nem jutunk el, mi sem ma kezdtük ezt a tevékenységet és tudjuk, hogy hogyan kell kezelni egy ilyen helyzetet" -- mondta Kelemen Hunor.

Műsorvezetői kérdésre reagálva a szövetségi elnök beszélt arról is, hogy egy ország közigazgatási átszervezése egyszerre belügy és nemzetközi ügy: "Nem belügy, mert a nemzeti közösségeknek a sorsa általában az országok közötti együttműködéseknek és a régiók politikai  stabilitásának az ügye, és nem belügy akkor sem, ha az európai uniós szokásokat, gyakorlatokat vesszük figyelembe." De Kelemen Hunor figyelmeztetett arra is, hogy Szlovákiában a közigazgatási felosztást se Budapest, se Brüsszel, se Washington nem tudta megakadályozni, tehát, amikor meg kell oldani egy ilyen helyzetet, akkor viszont belügy, és ezt csak Bukarestben, csak a parlamenti, kormányzati jelenléttel, illetve eszközökkel lehet megoldani.


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK