Borszék: új síparadicsom

 

Újabb sípályák jelennek meg Székelyföld télisport térképén, miközben erősödik Románia második legkisebb városa. A székelyföldi Borszéken csütörtökön egy több útvonalból álló pályarendszert adnak át. A kisváros a dualizmus idején a Monarchia egyik legismertebb üdülőtelepe volt. Talán ez is egy lépés lesz a régi hírnév visszaszerzéséhez.

Az erős havazás nem a természet műve, hóágyúk dolgoznak. A békés fegyverek nagyteljesítményűek és akár egy hónappal is képesek meghosszabbítani a síszezont. Ez Borszék esetében azt jelenti, hogy április közepéig lehet majd hódolni a téli sportnak. Székelyföld legújabb síparadicsoma 3 közepes nehézségű pályából áll, a leghosszabb 814 méteres. Mik József, a város polgármestere két éve dolgozik a városévi költségvetését meghaladó, 1,8 millió eurós befektetésen, a költségek nagy részét a turisztikai minisztérium állta.

Borszék hírnevét ásványvízforrásainak köszönheti, ugyanakkor ez Románia legtisztább levegőjű városa is. Régen szinte minden ház vendégfogadásra rendezkedett be, sok szálloda és villa is épült, köztük számos műemlékértékű szálláshely. Az ingatlanok jó része a rendszerváltás utáni időszakban tönkrement, jelenleg napi 500 vendég fogadására képesek. Eddig főleg nyáron keresték fel a turisták a települést, a sípályák azonban komoly vonzerőt jelenthetnek. A helyiek nagyon bíznak ebben, ezt fejezi ki a pálya-együttes neve is: Reménység.

Ez a remény biztosan nem a hótaposógépen fog múlni, hiszen ezzel akár egy óra alatt 90 ezer négyzetméternyi területet lehet ideális sítereppé alakítani. A gép kezelője Szitás Róbert Magyarországról érkezett, ő tanítja a pálya alkalmazottait a berendezések kezelésére. Eddig több helyen is dolgozott, jó véleménye van Borszék pályáiról. A hosszú szezon leginkább azoknak lehet jó hír, akik ezután gondolkodnak el székelyföldi  üdülésen, mert a legtöbb szálláshely szilveszterre már elkelt.

A riport után Száva Enikő a stúdióban Hajdu Noémivel, a Turisztikai Programok Fejlesztéséért Egyesület programvezetőjével a téli székelyföldi turisztikai ajánlatokról beszélget.


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK