Valóra vált repülős álmok

 

Székelyföldön, ha valaki repülőzúgást hall, még manapság is felkapja a fejét, és az eget kémleli. Leggyakrabban katonai gyakorlatozásra gondol, az meg sem fordul a fejében, hogy esetleg a szomszéd falu lakója emelkedett a magasba saját tulajdonú repülőgépén. Pedig ma már Romániában is egyre több ultrakönnyű gép van magántulajdonban. Néhány székely embernek is sikerült gyermekkori álmát megvalósítania. Ők a boldog repülőtulajdonosok.

A dícsőszentmártoni Incze Győző most tanul repülőgépet vezetni a makfalvi sportreptéren.

Győző mögött már 38 repült óra van. Még két iskolai óra, és mehet vizsgázni pilóta-jogosítványra. Azt mondja: még mindig van mit tanulnia, hiszen a pilóta-jogosítvány megszerzése kemény elméleti és gyakorlati vizsgából áll. Oktatója szerint Győzőnek menni fog a dolog, hiszen kiváló pilótaképességekkel rendelkezik. Ahogyan szavaiból is sugárzik: imád repülni.

A repülés a legkülönösebb dolog, amit valaha életemben csináltam. Többféle sportot kipróbáltam már, de ez egészen különös valami – mondta a pilótatanonc.

Győző azt mondja: mióta repül, sokkal kiegyensúlyozottabb, higgadtabb, mi több, az életszemlélete is megváltozott. Ami tegnap még nagy dolognak tűnt, mára jelentéktelenné törpült, hiszen a magasból minden másképp látszik.

Fülöp Zoltán marosvásárhelyi vállalkozó, repülős oktató pár évvel ezelőtt létesített magán sportrepülőteret szülőfaluja, Makfalva határában. Ugye, ismerősen cseng az ő történetének kezdete is?

Már nem emlékszem, hogy volt-e játékrepülőm, vagy sem. Gyerekkori álom volt a repülés, de a Ceausescu-korszakban ezt csak álomként lehetett megélni, repülni igazán nem lehetett. Volt akkor is sportrepülés az aerokluboknál, de az zárt kör volt, és nehezen lehetett bejutni – emlékezik az oktató.

Zoltán azt mondja: Székelyföldön még nem beszélhetünk nagy számú repülőtulajdonosról, inkább Bukarest és környéke vezet ebben. Pedig a repülés ma már nem csak a gazdagok kiváltsága. Egy jó repülő ára nem több egy jó autó áránál.

A marosvásárhelyi Kántor Lajos, három évvel ezelőtt, 36 ezer euróért vette gépét. Ő is gyermekkori álmát valósította meg; „Megvettem a gépet, kijártam az iskolát, s most már repülök egyedül.”

Miközben végigrepülünk Kibéden, Makfalván, Vármezőn, és szemügyre vesszük a híres fürdőtelepet, Szovátát a magasból, arra gondolok: íme, a legmerészebb gyermekkori álmok ma már a Székelyföldön is teljesülhetnek, feltéve, ha az ember nem adja fel. Mert lám,az ég felé törni itthon is lehet, a székely tájakról. Csak a felszállás az, ami nehezebb...De egy jó oktatóval az is menni fog.

Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK