A múzsa csókja

 

Cári Tibor, a temesvári Csiky Gergely Színház zeneszerzője, számos előadáshoz komponált már zenét. Most éppen Székelyudvarhely egyik kávéházában koncertezik, hogy felhívja a közönség figyelmét a zene és a színház élő kapcsolatára. De mitől élő Cári Tibor zenéje? Minden bizonnyal a múzsa csókjától...

"A múzsa az, ami hozzáteszi az alkotáshoz az érzelmeket, Segít, hogy kifejezze az alkotó a benyomásait, azt, amit érez, azt, amit közölni akar. Hogyha múzsa nincs, akkor már csak technikáról beszélünk inkább – meséli a zeneszerző. - Számomra a múzsa nem feltétlenül egy személy, lehet bármi. Akár láthatok egy jó filmet, az is hatással lehet rám, vagy hallhatok egy jó zenét, ami múzsának számíthat, de lehet egy személy vagy egy festmény. Bármi, ami külső hatás ér, bármi, ami az esztétikát, meg a szépséget érezteti velem, az múzsának számít."
A múzsák tér- és időfelettiségét bizonyítják azok a szobrok, melyeket egy letűnt kor ihletett. Az ógörög múzsák, akik a női szépség alakjait öltötték fel hajdanában, ma másmilyen arccal és alakban is lehetnek az alkotók ihletői. Mára megdőlt az a "törvény" is, miszerint csak az erősebb nemnek lehetnek múzsái. Orbán Judit udvarhelyszéki agyagszobrász ihletője például nem más, mint a letűnt paraszti világ, amiben gyermek- és ifjúkorát töltötte. Judit néni önmagában találta meg ihletőjét. De gyakran a művészben élő múzsa egyszer csak megtestesül, hús-vér emberré válik...

Udvarhelyszéki művészek sorát ihlette meg hajdanán Rácz Illés Mária szépsége, karaktere. A "fénnyel festő" művésznek is nevezett Zsögödi Nagy Imre pedig - egy véletlen találkozás után - nem csak megfestette, de az életébe is beengedte az akkor 18 éves lányt.


"Olyan éretlen voltam, hogy úgy éreztem, a társaim előtt ezzel felvághatok. Reklamálták többen is, hogy miért nem engem, miért nem engem. Rám esett a választása, és én úgy érzem, hogy ebből egy szép, sok évig tartó barátság is lett, annak ellenére, hogy ő akkor már nagyon idős volt, én meg nagyon éretlen" – emlékezett vissza Mária.


A múzsa sokarcú, mondják, hiszen lehet összekapcsolódása szellemnek és szerelemnek, gyötrelemnek és gyönyörnek.

És ez itt már egy új alkotó nemzedék világa. Orsolya, akiről ez a díjnyertes fotó készült, öt éve ihletője Erdély Bálint Elődnek. Orsolya azt mondja: múzsának lenni nagy kihívás számára.

"Úgy érzem, hogy nem csak én vagyok Előd múzsája, hanem egy kicsit ő is nekem, hiszen nem biztos, hogy más ugyanezeket a dolgokat ki tudná hozni belőlem. Szerintem tükröződik mindez a fotókon is. Hogyha szükséges, akkor vadságot hoz ki vagy szerénységet. Tehát érezzük egymást" – mondja Piroska Orsolya.


Orsolya és Előd találkozása nem volt véletlen. A fiatal fotós meglátta Orsolyát, és egyszerűen megszólította.


"Helyzetbe hoztam. Arra voltam kíváncsi, hogy ő ezt, hogy reagálja le. Milyen az élethez való viszonyulása. S ebből láttam azokat a jeleket, amikre azt mondom, hogy lehet építkezni vagy alapozni. Ebből már lehet egy egész szépet, kereket kihozni. Dolgozni. Van egy egyénisége, valószínű ez hozza azt a pluszt, és erre tudok úgymond érzékenyen reagálni" – meséli a fotográfus.

A legszebben mindig is a költők vallottak a múzsákról. Egy közülük így ír róluk:
"...nem köti nem oldja őket
tűz se víz se föld se ég
ölnek ölelnek szülnek
s elengedik a lét kezét..."

Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK