Piacra kerül a Székelygyümölcs

 

Gőzerővel dolgoznak a farkaslaki Gyümölcsmanufaktúra prései. A környéken termő almafajtákból eddig elsősorban pálinka készülhetett, de az október óta üzemelő feldolgozónak köszönhetően változott a helyzet. A gazdák eddig áron alul értékesítették a gyümölcsöt.

Egy helyen, az úgynevezett Nyitott Konyhában dolgozhatják fel a Székelygyümölcs Egyesület tagjai a kertjükben, illetve a vadon termő gyümölcsöket. Lekvárokat, szörpöket, gyümölcslevet készítenek, uniós normáknak megfelelően.

50 ezer liter almalé, illetve 5 ezer üveg lekvár – ez a mérlege az alig két hónapja működő Gyümölcsmanufaktúrának. A tervek szerint csak olyan székelyföldi boltokkal kötnek majd értékesítési szerződést, amelyek a haszon nagy részét visszajuttatják a termelőhöz.

A hangsúly elsősorban azon van, hogy régi, hagyományos tájfajtákat vagy azoknak a gyümölcseit tudjuk befogadni, ezt azért is, hogy támogassuk a még meglévő tájfajtáknak a megmaradását, az ezzel foglalkozó gazdáknak a boldogulását – mondta Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke.

Székelyföldön nem ez az egyetlen helyi márkanév: a piacon már kaphatók például a Góbé áruk. Ezeket a tejtermékeket, felvágottakat, tésztaféléket is mind helyben állítják elő.

Bán Kata, Szikszai Olivér, Fancsali Levente