Teri néni 103 évesen is Petőfit szaval

 

A székelyudvarhelyi Nagy Zoltán egy brassói magánkórházba érkezik. Nagymamáját vinné haza, de még néhány percet várakoznia kell az intézmény előcsarnokában. Őt három héttel ezelőtt riasztotta édesanyja, hogy a nagymama balesetet szenvedett.
„Este fél tizenegykor történt. Telefonáltak, hogy nagymama elesett, mentünk, megpróbáltuk lábra állítani, nem igazán lehetett. Következett a sürgősségi, ahol bíztattak, hogy összeforr a lába, annak ellenére, hogy 103 éves” – idézte fel Nagy Zoltán.
A helyi kórházban gyorsan kiderült, hogy a nagymama combnyaktörést szenvedett. Ott nem vállalták a műtétet, így került Brassóba a 103 éves beteg. Itt Bálint Andor professzor legidősebb páciensévé vált.

Teri néninek most komoly fájdalmai vannak, a műtét mindössze 40 percig tartott, de gyógyulására még hetekig kell várni. Az idős hölgynek korábban nem voltak egészségügyi gondjai, ez az első sebészeti beavatkozása, sőt élete első 100 évében nem is volt beteg, a feje is mindössze egyszer fájt.

„Próbált jókedvű lenni, ugye tanító néni volt a civil életben. Verseket szavalt nekünk, meg itt ünnepelte a 103 éves születésnapját. Kapott egy tortát, elfújta a gyertyákat, és nagyon örvendett neki. Általában jó kedélyű és magánál volt végig” – magyarázta Bálint Andor ortopéd főorvos.

Teri néni legemlékezetesebb születésnapja épp a századik volt, akkor őt a család mellett köszöntötte a Székelyudvarhelyen tartózkodó Orbán Viktor és Tőkés László is. Azóta Orbán ismét miniszterelnök lett, Tőkés pedig az Európai Parlament alelnökévé vált. Teri néni ma már nehezebben hall, nincsenek hosszú távú ambíciói sem. A legfontosabb feladata most az, hogy ismét megtanuljon járni.

Teri néni hosszú élete alatt mindig talpra tudott állni, annak ellenére, hogy a viharos huszadik század családját sem kímélte.  A negyvenes években a Komoróczyk földbirtokuk miatt osztályellenségnek számítottak. Teri nénit férjével együtt kényszerlakhelyre telepítették, hét évig a gyerekeit sem láthatta. Huszonkét évvel ezelőtt, a kommunizmus összeomlása előtt Magyarországra költözött, 81 évesen a jobb élet reményében hagyta maga mögött az embertelen diktatúrát. Néhány évvel később hazatért Székelyföldre, az utóbbi években ez a kényszerből vállalt brassói útja volt a leghosszabb. A kórházban már csak a búcsú maradt hátra, a főorvos érthető módon nem viszontlátást kívánva köszön el betegétől.

Teri néni nyugdíjas lányával egy székelyudvarhelyi tömbházban él. Abban reménykednek, hogy a hosszú székelyföldi tél elég lesz a teljes felépülésre.
„Én egyebet, semmit se kérnék, csak azt az egyet, hogy beteg ne legyek. Ne fájjon, ha még életet adott az Isten, akkor ne fájjon többet, egyebet semmit” - bizakodik.

Az idős hölgy azonban betegen sem engedi el magát, az akaratereje eddig minden akadályon átsegítette.

„Még nyílnak a kertben az őszi virágok, még zöldel a nyárfa az ablak előtt, de látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt” - szavalja. Teri néni Petőfi ismert versét kilencvenöt évvel ezelőtt tanulta kisiskolásként, később tanítónőként több nemzedéknek adta át az irodalom és az élet szeretetét. Legnagyobb boldogságát most gyerekei, unokái és dédunokái jelentik, remélhetőleg még évekig örömét leli a négygenerációs családban.

Fecső Zoltán, Dakó István, Fancsali Levente


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK