Heti Hírmondó

2014.11.30., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Felháborodás követte Erdélyben a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról szóló, a restitúciós bizottság tagjait pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélő jogerős bírósági döntést. Arcul csapták az erdélyi református magyarokat!
Így értékelte a táblabírósági döntést az Erdélyi Református Egyházkerület vezetése, és rendkívüli közgyűlésén döntöttek arról, hogy semmilyen körülmények között nem mondanak le a Kollégium épületéről.
Az egyházi ingatlanok védelmében is kiálltak azok a demonstrálók, akik a polgári párt kezdeményezésére, két nappal Románia nemzeti ünnepe előtt a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal előtt követelték az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat ígéreteinek betartását és felhívták a figyelmet a székelység jogkövetelésire.
Az RMDSZ meghallotta és megértette a választók üzenetét, ezért kilép a román kormányból. De meghallja-e a romániai magyarság követeléseit a hatalom? Elvitatott jogaik érvényesítésére kitől várhatnak megoldást az erdélyi magyarok?
Ezekre a kérdésekre is keressük a választ a Duna World-ön, a Heti Hírmondó adásában. Székelyföldi Stúdiónk vendége: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Biró Zsolt az MPP elnöke.


 

Horthy Miklósnak, Magyarország egykori kormányzójának
megszámlálhatatlanul sok komája lehetett, hiszen Magyarországon rengeteg
gyereket keresztelt meg. Azt viszont kevesen tudják, hogy a kicsi magyar
világban, 1940 és 44 között nagyon sok székely gyerek gyámságát is
vállalta. A ma 71-edik évükben járó emberek szívesen beszélnek életüknek
magyarságukat igazoló momentumáról.

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK