„A rang kötelez?!”

Erdély újranemesítői a Ma reggelben

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál igazi csemegéje Csinta Samu Erdély újranemesítői című kötete. A kolozsvári szerző a pénteki Ma reggel vendége.

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 23-án, a Millenárison nyitja meg kapuit. A kulturális seregszemlén külhoni írók is bemutatkoznak. A könyves fórumon Csinta Samu, kolozsvári újságíró egy hiánypótló témával, az erdélyi arisztokrácia ezredfordulós honfoglalásáról összeállított kötetével jelentkezik.

Az M1 nézői, a különleges írásmű megálmodójával a pénteki Ma reggelben találkozhatnak. Fábián Barna műsorvezető mikrofonja előtt az Erdélyi Napló főszerkesztője a könyv születéséről beszél, s az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a történelmi nevet viselő honfitársaink mai társadalmi szerepéről, ünnepeiről, mindennapjairól.
Az M1-et választók egy év kutató munkájának eredményét szemlélhetik, a beszélgetést gazdag képanyag színesíti. Csinta szavai nyomán megelevenedik a magyar nyelvet újratanuló gróf Kálnoky Tibor, akinek kőröspataki birtokán a brit trónörökös és az angol királyi család tagjai is gyakori vendégek. Felbukkan báró Apor Csaba, a vértanú püspök unokaöccse, aki még 92 éves korában is vállára vette a zsák búzát, s regényes életének nehéz szakaszában csak tudásának köszönhette, hogy „nyugalomban” dolgozhatott.

A kincses városban élő alkotó – az oldalakon és a képernyőn - elsősorban arra keresi a választ, mik voltak azok az eszmék, amik otthon tartották a nyugati kapcsolatokban bővelkedő nobilitásokat, s mások viszont milyen indítékkal tértek haza a messzi távolból. Gróf Haller Béla méltán várta el az írástól, hogy felrázza az erdélyi arisztokráciát. Csinta maga is empátiával, de kritikusan szemléli „hőseit”. Az epilógusban felbukkanó mondata: „hazatérés a közösség tudati és tényleges tereinek belakását is jelenti”, felszólítás is egyben.

Egy enciklopédikus igényű könyvet könnyebb elkezdeni, mint a végére pontot tenni. Az írója így e sorsok számbavételének a folytatását mérlegeli. Másrészt - a kötet erdélyi sikerét követően - gyengéd jelzések is érkeztek már a kimaradtaktól, hogy mindenképpen helyet kérnek a következő kiadványban.

Adás: Ma reggel, április 24., péntek M1 (9.30)
Műsorvezető: Fábián Barna
Szerkesztő: Horváth Judit

(Az időpontot erdélyi idő szerint tüntettük fel, EEST=UTC+03:00)


 

 

Adás: 2013.augusztus 6., (Duna 16.30)


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK