Kollégiumi elismerések

Az MTVA Kós Károly Kollégiuma hétfői összejövetelén először adta át média-díját, s értékelte a nyáron közzé tett Videosikoly-pályázat eredményeit.

130 éve, 1883. december 16-án született Kós Károly. Az erdélyi polihisztor nevét viselő MTVA Kollégiuma e jeles évfordulón adta át a kiváló építész és államférfi tiszteletére alapított Kós Károly Kollégium Média Díját. Az elismerés első nyertese Lőrincz Cselesztin, a Weben „sugárzó” csíkfalusi Csángó Rádió főszerkesztője lett.

„A bronzplakettet, Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotását és az ezereurós tiszteletdíjat nem feltétlenül hívatásos médiaszakembereknek szánjuk – ismertette a kitüntetés célját Barlay Tamás, a KKK alelnöke. – Az elbírálás fontos szempontja viszont, hogy a jelölt munkáját a magyarság szolgálatában, elkötelezetten végezze.”

A tolószékben élő díjazott nem vehetett személyesen részt az átadáson, Skype-on köszönte meg meleg szavakkal a rangos elismerést. A népszerű rádiós megtiszteltetésnek és egyben bátorítónak nevezte jutalmát. Végezetül boldog ünnepeket kívánt a Kollégium tagjainak, s a Csángó Rádió népes hallgatótáborának.

A hétfői ülésnek egy másik díjátadás is rangot adott. A felső-háromszéki székely kapukról készített Homlokomat fészeknek adtam című opus és a verespataki veszendő értékekről forgatott Mit tettetek? elnevezésű alkotás kapta megosztva a Videosikoly-pályázat első díját. Az utóbbi a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjainak, az előbbi pedig a Sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum végzőseinek tehetségét dicséri. A négytagú zsűri emellett a szovátai Simon-malomról, az érmelléki pincékről, a torockói vízimalomról és az adai Engelmann-kastélyról fogatott kisfilmeket találta a legjobbnak. A kiemelt különdíjban egy zentai tanyáról készített alkotás részesült.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma (KKK) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által video-kisfilmek készítésére kiírt felhívás külhoni, veszélyben lévő népi épített értékek dokumentálását szolgálta. A júliusban közzétett felhívásra Erdélyből 13, Délvidékről 8, Felvidékről és Kárpátaljáról 1-1, összesen 23 nevezés érkezett.
A Kollégium ünnepélyes díjkiosztásán Zelnik József, az MMA alelnöke és Havasi János, a KKK titkára méltatta a Magyarország határain kívül élő, 13-19 éves diákok számára lehetőséget adó kezdeményezést és értékelte a beérkezett pályaműveket.

 

 

Adás: 2013.augusztus 6., (Duna 16.30)


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2018. június 20.
EUR   EUR   4.6660
HUF   HUF   1.4443
USD   USD   4.0348

PARTNEREK