„Örömest ringatlak, szívemből óhajtlak”

A közszolgálati csatornák változatos műsorkínálatukkal gazdagítják a nézők és a hallgatók ünnepét. Az összeállítás az MTVA Vallási, kisebbségi és határon túli főszerkesztőségének ajánlatát gyűjtötte csokorba.

Az ünnepi műsorfolyam már december 22-én, advent negyedik vasárnapján elkezdődik. A Református magazin Mátészalkára és Csopakra látogat. Az összeállítás a tiszántúli városban a helyi gyülekezet, a Balaton-felvidéki településen pedig az egy éve alapított református iskola ünnepi készülődését mutatja be. A műsorban Steinbach József püspök karácsonyi gondolatait osztja meg a nézőkkel (M1 12.10). Az Adventi üzenet című adásban az ünnepkör hangulatát idéző versek és énekek hangzanak el. Közreműködik Kubik Anna színművész és a Korál-sziget Együttes (M1 12.45).

December 24-én az Útmutató ünnepi költeményekkel várja a korán kelőket. A Megváltó földre lépésének szent ünnepe alcímet viselő műsorban a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulói karácsonyi verseket adnak elő (M1 6.30).
A Péter, a kőszikla című, híres sztárokkal forgatott olasz film Jézus tanítványának életét dolgozza fel.  A történet ismert: Péter megsemmisülve áll Krisztus keresztje alatt, s nem érzi magában az erőt, hogy teljesítse a Krisztus által rábízott feladatot. A feltámadás megerősíti hitében (Duna 13.10, 2. rész: másnap 13.40). A Bartók Rádió is gazdag zenei programmal emlékezik meg Jézus születéséről. Az Ünnepre hangolódva délutáni adásában tíz ismert karácsonyi mű csendül fel (16.04). Az este Händel Messiását a Bécsi Concentus Musicus előadásában hallhatjuk, vezényel Nikolaus Harnoncourt (22.27).

Rendhagyó módon a Duna a megszokottnál korábban közvetíti Vatikánból a pápai szentmisét. A műsor kommentátora Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Kar TV-referense, akivel Mucsányi János szerkesztő beszélget (Duna 22.30, ismétlés a Duna World-ön éjfél után egy órakor).

Az éjféli katolikus szentmisét a Kossuth Rádió a veszprémi Szent Mihály Székesegyházból sugározza, a szertartást bemutatja: Márfi Gyula érsek. Szentbeszédének középpontjában a magány áll. Szemléletesen a kozmoszt és a Földet magányos „hosszútávfutóként” jellemzi. Az ember, a Föld lakója Isten nélkül elmagányosodik. Jézus nemcsak magányunkat orvosolja, hanem választ ad legsúlyosabb kérdéseinkre is. Az M1 nézői a Budavári Nagyboldogasszony-templom éjféli miséjébe kapcsolódhatnak be.

Karácsony napjának hajnalán két Kossuth Rádiós műsorra hívjuk fel a hallgatók figyelmét. A Betlehemi jászol a karácsonyi ünnepkör egyik legkedvesebb jelképét vallástörténeti, művészeti és – sajátos módon – állattenyésztési szempontból dolgozza fel (7.03). A rádió a karácsonyi evangélikus istentiszteletet 11.04-kor Szentendréről közvetíti. „János evangéliumában nem találkozunk zizegő szalmával, ökörrel, szamárral, pásztorokkal és bölcsekkel” – világít rá igehirdetésében Dr. Fabiny Tamás. A püspök Reményik Sándort idézi, aki finoman utal erre: a három szinoptikus evangélista, Máté, Márk és Lukás „összedugják tündöklő fejük”, hozzájuk képest viszont „János messze áll és egyedül.” Ennek az evangéliumnak is van karácsonya, sőt, János fogalmazza meg legmélyebben az ünnep titkát: „az Ige testté lett, és lakozott közöttünk” (Jn 1,14).

A református istentiszteletet az M1 a debreceni Nagytemplomból közvetíti.
„Hiába éneklik az angyalok a betlehemi mezők felett: békesség… – hirdeti az igét Bölcskei Gusztáv püspök. – Egyről nem szabad elfelejtkezni karácsonykor sem, hogy az angyalok úgy kezdik éneküket: Dicsőség a magasságban Istennek… S aztán jön a folytatás: és a földön békesség. Nem lehet úgy békességet akarni, kicsikarni, parancsolni, hogy ne adnánk Istennek dicsőséget” (12.00).

Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről 13 órakor láthatják a nézők (M1, Duna, Duna World).

A mennyországot választom című film az egyik legnépszerűbb szent, a Legyetek jók, ha tudtok-ból is ismert Néri Szent Fülöp életéről szól. A főhős Szent Ignáchoz indul, hogy az engedélyét kérje indiai missziós útjához. Róma felé tartva azonban, látva a sok kallódó, csellengő, szegény gyereket úgy dönt, hogy életét az ő sorsuk jobbá tételének szenteli. (Duna 23:15, a 2. rész: másnap 23.35).

(A műsorok kezdési időpontjait erdélyi idő szerint tüntettük fel)

Minden nézőnknek és hallgatónknak boldog karácsonyt kívánunk!

 

 

Adás: 2013.augusztus 6., (Duna 16.30)


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2018. június 20.
EUR   EUR   4.6660
HUF   HUF   1.4443
USD   USD   4.0348

PARTNEREK