Postacím:

Kornis Ferenc utca 45 szám
RO-535600

Telefonszám: +40-762-605830
e-mail: studio@dunastudio.ro

A műhely

Televíziós produkciókat gyártó székelyföldi műhely. Pontosan és tömören így határozható meg a Székelyföldi Stúdió tevékenysége. Ez a régió egyetlen olyan stúdiója, amely megfelelő szakmai és műszaki színvonalon élőben is képes több kamerás, stúdióhátteret igénylő műsortartalmakat sugározni a magyarországi közszolgálati televíziók felé.

A közvélemény Duna stúdióként ismeri a székelyudvarhelyi műhelyt. Nem véletlenül. Az itt készülő tudósítások, riportok, kisfilmek és más televíziós produkciók legfőbb felvásárlójának, állandó megrendelőjének -több, mint egy évtizede- a Duna Televízió bizonyult. Ez a magyarországi közszolgálati csatorna adott és ad ma is műsorfelületet olyan önálló műsorszámok megjelenésére, amelyek teljes egészében az SZS stúdiójában készültek. Napjainkban a Székely Kapu (korábban a Régiók, a Világunk, a TÉRkép Ráadás) című műsor biztosítja az önálló, helyben szerkesztett, adáskész produkciók megjelenését. Ráadásul a stúdió az ilyen tartalmakkal tudja valóban érvényesíteni regionális jellegét, hiszen az önálló műsorszámokat a Székelyföldön dolgozó többi, mintegy 10 tudósítói csapattal közösen készíti.

A Székelyföldi Stúdió minden produkciójával arra törekszik, hogy átfogó képet adjon, és naprakész információkat közöljön a székelyföldi eseményekről, rendezvényekről, hitelesen és magas szakmai színvonalon mutassa be a régió kulturális és művészeti értékeit, de igyekszik szót ejteni minden közérdeklődésre számot tartó, a térségben élőket érintő, érdeklő információkról. Az élő vagy felvételről sugárzott stúdióbeszélgetések meghívott vendégei az adott téma leghozzáértőbb, legilletékesebb szakértői vagy érintettjei, akik elsősorban a három székelyföldi megye településeiről érkeznek a székelyudvarhelyi stúdióba. Politikusok, önkormányzati vezetők, polgármesterek, vállalkozók, gazdasági szakértők, előadóművészek, színészek százai oszthatták meg a közvéleménnyel véleményüket, álláspontjukat  vagy vitázhattak egy-egy témában a székelyudvarhelyi stúdióban. De több alkalommal is a Székelyföldi Stúdióban, vagy annak kameráin keresztül mondták el az erdélyi vagy a Kárpát-medencei magyarság egészét érintő aktualitásokat a hazai és a magyarországi kormány képviselői:  kormány-és államfők, parlamenti képviselők.
A Székelyföldi Stúdió működésének eredményességét semmiképpen nem a profitszerzés mértéke, hanem "stratégiai pontokban" felsorolható társadalmi, szakmai célok megvalósulása határozza meg. Kétségtelen, hogy a székelyudvarhelyi stúdió is nagyban hozzájárul az anyaországi csatorna által felvállalt nemzetegyesítő szerephez, a kisebbségi létben élő magyar közösségeket fenyegető asszimilációs folyamatok lassításához.

A "stratégiai pontok", a stáb legfontosabb szakmai célkitűzései:

•          SZÉKELYFÖLD EGYSÉGES, ÁTFOGÓ MEGJELENÍTÉSE - Az egyes műsorszámok ne csak Székelyudvarhely, hanem a székelyföldi régióból merítsék a témákat, így erősítve a Székelyföld meghatározó gazdasági, politikai és kulturális szerepét.

•          SZÉKELYFÖLD TÚDÓSÍTÓI KÖZPONTJA - Cél, hogy a székelyudvarhelyi műhely legyen a Székelyföldön működő, a Duna Televíziónak dolgozó valamennyi tudósító központi stúdiója.

•          AKTUÁLIS, INFORMATÍV, KÖZÉRDEKŰ - A rendelkezésére álló Duna Tv-s műsoridő kihasználása úgy, hogy ez a médiafelület legyen a székelyföldi és az erdélyi magyarság egyik fontos, naprakész információforrása.

•          HAZANÉZŐ SZEREP - A stúdióban rendszeresen készüljenek olyan riportok is, amelyek a Székelyföldről külföldre vándorolt, de szülőföldjük és az ott élők helyzete iránt még érdeklődő magyaroknak szólnak, hiszen a Romániából elszármazott magyarok egyik fő kapcsolata az új hon és a szülőföld közötti éppen a Duna Tv határon túli produkciói lehetnek.

•          TÉMAGAZDA ÉS TARTALOMBEFOLYÁSOLÁS - Ez a stratégiai pont arra a törekvésre utal, hogy ne a budapesti szerkesztőségek munkatársai döntsék el, melyik határon túli esemény vagy témakör feldolgozását érdemes beszerkeszteni a Duna Tv műsoraiba, hanem az itt dolgozók.

•          ÉRTÉKTEREMTÉS ÉS ÉRTÉKMENTÉS - A fontos gazdasági, kulturális és közéleti események, programok több kamerás megörökítése és archiválása térítésmentesen vagy önköltségi áron.

A 2001-es alapítás óta a Székelyföldi Stúdió -a válság és a politikai csatározások közepette is- kitartott céljai mellett, hivatástudattal szolgálta a közösség felemelkedését. Miközben a magyar kormány támogatásával létrehozott pozsonyi, ungvári, szabadkai és kolozsvári stúdiók is bezárták kapuikat, a Székelyföldi Stúdió egyetlen határon túli műhelyként megszakítás nélkül vállalta, hogy az anyaországi közszolgálati médiában egységes, erős térségként jeleníti meg a Székelyföldet.

Az önállósodás útját választva 2o12-ben létrehozta független szervezetét, a Székelyföldi Stúdió Egyesületet, s egy sikeres Európai Uniós pályázat eredményeként a csapat ma a legújabb technikai követelményeknek megfelelő eszköztárral dolgozhat.

A székelyudvarhelyi csapat 2o12-ben létrehozta független műhelyét, a Székelyföldi Stúdió Egyesületet, s egy sikeres Európai Uniós pályázat eredményeként a csapat ma a legújabb technikai követelményeknek megfelelő eszköztárral dolgozhat.

A székelyudvarhelyi csapat 2o12-ben létrehozta független műhelyét, a Székelyföldi Stúdió Egyesületet, s egy sikeres Európai Uniós pályázat eredményeként a csapat ma a legújabb technikai követelményeknek megfelelő eszköztárral dolgozhat.


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2018. június 19.
EUR   EUR   4.6663
HUF   HUF   1.4384
USD   USD   4.0420

PARTNEREK